ARHIV- šol. l. 2021/2022

[h5p id=”3″]

 

  

     

 

 

     Dragi devetošolci, spoštovani starši!

V prihodnjih dneh boste iskali informacije o nadaljevanju izobraževanja na srednjih šolah. Odločitev za izbiro srednje šole je pomembna, saj z izbiro srednje šole postavimo pomemben temelj svoji poklicni poti, ki bo krojila naše življenje.

Pri odločanju upoštevajte različne vire in jih s starši dobro preučite. Prisluhnite učiteljem, staršem, prijateljem, toda predvsem pa poslušajte sebe. Nikoli ne moremo namreč pobegniti pred svojim srcem, zato je bolje prisluhniti temu, kaj nam ima povedati. Izberite program, ki vas zanima, navdušuje. Le tako boste z lahkoto opravili tudi z morebitnimi izzivi, ki vam jih bo na pot prinesla srednja šola. Je pa čas srednješolskega izobraževanja eno izmed najlepših obdobij. Spoznavali boste nove prijatelje, se zaljubili, odkrivali nove meje  …

Vabim vas, da si ogledate predstavitve naših programov, ki smo jih za vas pripravili učitelji v sodelovanju z našimi dijaki. Verjamem, da vam bodo informacije v pomoč pri odločitvi.

Nov začetek je vedno čas za nove cilje. Postaviti si jih moramo visoko, da jih s trudom dosežemo. Ciljev, ki jih prelahko dosežemo, ne moremo zares ceniti. Postavite si visoke cilje. Ob ovirah ne obupajte, temveč se z mladostnimi močmi prebijte čeznje. Mi smo tu, da vam pri tem pomagamo.

Odločitev za srednjo šolo je v vaših rokah. Želim vam, da boste izbrali pravo šolo zase, kjer boste lahko razvijali svoj potencial, nadgrajevali znanje in kjer se boste dobro počutili.

Lepo vas pozdravljam.

dr. Anita Laznik, ravnateljica

Dragi učenci, drage učenke!

Mnogi zaposleni se še spomnimo, kako nam je bilo težko pri petnajstih letih izbrati poklic in šolo, na katero se bomo vpisali, še posebej, če nas je zanimalo več stvari hkrati, nobena pa ni posebej izstopala. Izobraževanj in predstavitev poklicev ni bilo, zato smo se bolj kot ne odločali na podlagi usmeritev staršev ali pa smo hodili po stopinjah starejših bratov in sester.

V zadnjem desetletju so srednje šole veliko vlagale v promocijo svojih izobraževalnih programov. Predstavniki srednjih šol so obiskovali osnovne šole, učenci zaključnih razredov ste na dnevih odprtih vrat in različnih delavnicah spoznavali posamezne poklice in doživljali utrip šole.

V letošnjem šolskem letu se z vami povezujemo in vstopamo v vaše domove preko sodobne tehnologije. Želimo si, da bi vam z zapisano besedo, fotografijami in videoposnetki  predstavili naše programe in spodbudili  družinsko razpravo o vaši nadaljnji karierni poti.

Nekateri med vami potrebujete več spodbude pri odločitvi, nekateri manj. Le redkokdo se odloči, da svojega šolanja po končani osnovni šoli ne bo nadaljeval, in prav je tako. Le zakaj ne bi izkoristili možnosti, ki so vam ponujene? Vprašanje je samo, na katero šolo se vpisati in kateri poklic izbrati.

Pogosto je slišati priporočilo, da je dobro, če se pri izbiri poklica mladi ozirate na trg dela, da izbirate poklice, ki so bolj potrebni. Dolgoročno napovedovanje poklicev, ki bodo najbolj iskani na trgu dela v prihodnje, je zelo težka naloga.

Svet se nenehno spreminja.  Skladno z razvojem in dogodki v družbi nastajajo potrebe po novih poklicih, za katere do zdaj nismo slišali.

Učenci in učenke, ali ste vedeli, da več kot 60 % poklicev, ki jih bodo opravljali zdajšnji osnovnošolci, sploh še ne obstaja? Zgolj 10 let nazaj si nismo znali predstavljati poklicev, ki sta aktualna danes: razvijalec mobilnih aplikacij in skrbnik socialnih omrežij; do nedavnega sta bila še povsem neznana poklica.

V življenju je pomembno, da imamo dobro osnovno znanje, ki ga bomo znali uporabiti v praksi, ga nadgrajevali in medsebojno povezovali. Uspešnejši bodo tisti posamezniki, ki bodo znali učinkovito in izvirno združevati različna znanja, se prilagajati novim okoliščinam, slediti novostim, saj bo prihodnost zahtevala nenehno spreminjanje.

Karierne odločitve so med najpomembnejšimi življenjskimi odločitvami. Zanje si je treba vzeti čas, zbrati informacije, premisliti in se posvetovati s prijatelji, starši, sorodniki, znanci in strokovnjaki.

Pri izbiri poklica je najpomembneje, da ga boste opravljali z veseljem.

Delo igra pomembno vlogo v našem življenju.
Izberi delo, ki ga imaš rad in v življenju ti nikoli ne bo treba delati.
(Konfucij)

Ena od vaših glavnih nalog je, da se dobro spoznate. Naj bo vaša izbira le vaša.

Želimo vam, da je prava!

 
 

 

Šolska svetovalna služba:
Vesna Pišek
Davorka Polić Jošt

 

 

Spoštovani starši!

Znašli ste se pred zahtevno nalogo. Prav vi ste tisti, ki imate pomembno vlogo pri  otrokovi izbiri izobraževalne in poklicne poti. Vaš zgled, odnos do učenja, zadovoljstvo z delom, ki ga opravljate, pogum in pripravljenost za spremembe, imajo pomemben vpliv na otrokovo odločitev. Preden se otrok odloči za šolo ali poklic, bi morali razmisliti in se z njim pogovoriti o njegovih talentih, hobijih, interesih, sanjah in hrepenenjih, o tem, kateri predmeti mu gredo najbolje od rok in s katerimi ima težave, kako mu gre pri teoriji, ali je morda bolj praktično usmerjen. To ni lahka naloga. Ocene, ki jih otrok dobi v šoli, niso edino merilo. Zato je zelo pomembno, da starši opazite otrokova močna področja in jih spodbujate k njihovemu razvijanju. Veliko priložnosti za otokov razvoj nudijo tudi obšolske dejavnosti.

Priporočljivo se je pogovoriti z osnovnošolskimi učitelji in s svetovalno službo.

Otroku pomagajte pri odločitvi, kam naj gre po osnovni šoli, vendar se ne odločajte namesto njega.

Pomembno je, da si bo izbral poklic, ki mu bo v zadovoljstvo.

 

Upamo, da bodo naše predstavitve izobraževalnih programov pomagale pri  njegovi odločitvi.

Šolska svetovalna služba:
Vesna Pišek
Davorka Polić Jošt

Skip to content