Za bodoče dijake

Za nami so informativni dnevi 2021, ki so letos potekali na drugačen način. 

Vsem, ki ste nas obiskali na predstavitvah v živo, se zahvaljujemo za obisk in upamo, da ste dobili vse želene informacije.
Še vedno pa vas vabimo, da si ogledate naše strani in poiščete informacije, ki vam bodo pomagale pri odločanju o nadaljevanju šolanja.

Še vedno pa nam lahko postavite vprašanje v rubriki Želim vprašati


Se vidimo jeseni 😉! 

 

Pozdravljeni na Srednji šoli za kemijo, elektrotehniko in računalništvo Šolskega centra Celje.

 

 

Učenci osnovnih šol boste v prihodnih dneh iskali informacije o nadaljevanju izobraževanja na srednjih šolah. To je zahtevna naloga in ji morate nameniti dovolj časa.

Pri odločanju morate upoštevati različne vire in jih skupaj s starši dobro preučiti. Prisluhnite učiteljem, staršem, prijateljem. Predvsem pa poslušajte sebe. Pri odločanju upoštevajte vaše želje, hobije, interese. Zato naj velja, da naj vaš hobi, strast, želja … preraste v uspešno kariero.

Ko boste prišli v srednjo šolo, vas ne bomo poznali in boste za nas kot nepopisan list. Sami boste določili, kaj bo na listu napisano. Morate pa vedeti, da so vse srednje šole zahtevne in bomo od vas pričakovali dobre delovne navade.

Je pa čas srednješolskega šolanja eno izmed najlepših obdobij. Spoznavali boste nove prijatelje, se zaljubili, odkrivali nove meje … Vedno pa ostanite pošteni in pripravljeni sprejeti pohvalo ali kritiko. Včasih boste videli pred seboj visoko oviro in ne boste vedeli, kako naprej. Takrat povprašajte za nasvet svoje starše ali učitelje. Vaša energija in volja, z malce spodbude staršev ali učiteljev, lahko premagata vse ovire.

Želim vam, da se dobro odločite. Če se boste odločili za našo šolo, pa se jeseni vidimo.

Mojmir Klovar, ravnatelj

Dragi učenci, drage učenke!

Mnogi zaposleni se še spomnimo, kako nam je bilo težko pri petnajstih letih izbrati poklic in šolo, na katero se bomo vpisali, še posebej, če nas je zanimalo več stvari hkrati, nobena pa ni posebej izstopala. Izobraževanj in predstavitev poklicev ni bilo, zato smo se bolj kot ne odločali na podlagi usmeritev staršev ali pa smo hodili po stopinjah starejših bratov in sester.

V zadnjem desetletju so srednje šole veliko vlagale v promocijo svojih izobraževalnih programov. Predstavniki srednjih šol so obiskovali osnovne šole, učenci zaključnih razredov ste na dnevih odprtih vrat in različnih delavnicah spoznavali posamezne poklice in doživljali utrip šole.

V letošnjem šolskem letu se z vami povezujemo in vstopamo v vaše domove preko sodobne tehnologije. Želimo si, da bi vam z zapisano besedo, fotografijami in videoposnetki  predstavili naše programe in spodbudili  družinsko razpravo o vaši nadaljnji karierni poti.

Nekateri med vami potrebujete več spodbude pri odločitvi, nekateri manj. Le redkokdo se odloči, da svojega šolanja po končani osnovni šoli ne bo nadaljeval, in prav je tako. Le zakaj ne bi izkoristili možnosti, ki so vam ponujene? Vprašanje je samo, na katero šolo se vpisati in kateri poklic izbrati.

Pogosto je slišati priporočilo, da je dobro, če se pri izbiri poklica mladi ozirate na trg dela, da izbirate poklice, ki so bolj potrebni. Dolgoročno napovedovanje poklicev, ki bodo najbolj iskani na trgu dela v prihodnje, je zelo težka naloga.

Svet se nenehno spreminja.  Skladno z razvojem in dogodki v družbi nastajajo potrebe po novih poklicih, za katere do zdaj nismo slišali.

Učenci in učenke, ali ste vedeli, da več kot 60 % poklicev, ki jih bodo opravljali zdajšnji osnovnošolci, sploh še ne obstaja? Zgolj 10 let nazaj si nismo znali predstavljati poklicev, ki sta aktualna danes: razvijalec mobilnih aplikacij in skrbnik socialnih omrežij; do nedavnega sta bila še povsem neznana poklica.

V življenju je pomembno, da imamo dobro osnovno znanje, ki ga bomo znali uporabiti v praksi, ga nadgrajevali in medsebojno povezovali. Uspešnejši bodo tisti posamezniki, ki bodo znali učinkovito in izvirno združevati različna znanja, se prilagajati novim okoliščinam, slediti novostim, saj bo prihodnost zahtevala nenehno spreminjanje.

Karierne odločitve so med najpomembnejšimi življenjskimi odločitvami. Zanje si je treba vzeti čas, zbrati informacije, premisliti in se posvetovati s prijatelji, starši, sorodniki, znanci in strokovnjaki.

Pri izbiri poklica je najpomembneje, da ga boste opravljali z veseljem.

Delo igra pomembno vlogo v našem življenju.
Izberi delo, ki ga imaš rad in v življenju ti nikoli ne bo treba delati.
(Konfucij)

Ena od vaših glavnih nalog je, da se dobro spoznate. Naj bo vaša izbira le vaša.

Želimo vam, da je prava!

 
 

 

Šolska svetovalna služba:
Vesna Pišek
Davorka Polić Jošt

 

 

Spoštovani starši!

Znašli ste se pred zahtevno nalogo. Prav vi ste tisti, ki imate pomembno vlogo pri  otrokovi izbiri izobraževalne in poklicne poti. Vaš zgled, odnos do učenja, zadovoljstvo z delom, ki ga opravljate, pogum in pripravljenost za spremembe, imajo pomemben vpliv na otrokovo odločitev. Preden se otrok odloči za šolo ali poklic, bi morali razmisliti in se z njim pogovoriti o njegovih talentih, hobijih, interesih, sanjah in hrepenenjih, o tem, kateri predmeti mu gredo najbolje od rok in s katerimi ima težave, kako mu gre pri teoriji, ali je morda bolj praktično usmerjen. To ni lahka naloga. Ocene, ki jih otrok dobi v šoli, niso edino merilo. Zato je zelo pomembno, da starši opazite otrokova močna področja in jih spodbujate k njihovemu razvijanju. Veliko priložnosti za otokov razvoj nudijo tudi obšolske dejavnosti.

Priporočljivo se je pogovoriti z osnovnošolskimi učitelji in s svetovalno službo.

Otroku pomagajte pri odločitvi, kam naj gre po osnovni šoli, vendar se ne odločajte namesto njega.

Pomembno je, da si bo izbral poklic, ki mu bo v zadovoljstvo.

 

Upamo, da bodo naše predstavitve izobraževalnih programov pomagale pri  njegovi odločitvi.

Šolska svetovalna služba:
Vesna Pišek
Davorka Polić Jošt