Leto 2020 je vsem prineslo mnogo novih in predvsem drugačnih izzivov. Koronavirus je spremenil življenje vseh. Ugasnilo je javno življenje, naše dejavnosti pa so se skorajda omejile le na meje našega doma.

V teh nenavadnih časih fizične distance smo na preizkušnji vsi, pred posebno preizkušnjo pa je postavljena prav kultura. Prepričani smo, da mladi na kulturo vendarle niste pozabili, zato vabimo vse dijakinje in dijake, ki vam je ustvarjanje v najrazličnejši obliki blizu, da se prijavite na šolski kulturni natečaj, ki smo ga poimenovali: Kako biti p(P)rešeren v koronskem času?

Zakaj takšen naslov, v katerem se skriva besedna igra: prešeren oz. Prešeren?

  1. razlog: »biti prešeren« pomeni biti zelo sproščen, veselo razpoložen. Verjamemo, da moramo v situaciji, v kateri smo se znašli, najti razloge za veselje in sproščenost. Pri tem nam je kultura lahko v veliko pomoč.
  2. razlog pa je ta, da smo 3. decembra letos obeležili 220 let rojstva našega velikega pesnika Franceta Prešerna, ki je ustvaril številne literarne mojstrovine. Prepričani smo, da bi Prešeren tudi za naš čas znal pripraviti kakšno pesniško mojstrovino.

Na šolski kulturni natečaj z naslovom  Kako biti p(P)rešeren v koronskem času? vabimo vse dijakinje in dijake, ki vam je blizu kultura v najširšem pomenu besede. Na razpis se lahko prijavite z literarnim besedilom (pesem, zgodba),  glasbenim prispevkom, fotografijo, deklamacijo, recitacijo, likovnim prispevkom, videoposnetkom …

Vaše prispevke bomo zbirali do 15. 1. 2021 na povezavi.

Najboljša 3 dela bomo nagradili, najboljša dela pa bodo prejela tudi šolsko Prešernovo priznanje.

Posameznik lahko na šolskem natečaju sodeluje z več različnimi prispevki. V tem primeru vsak prispevek odda ločeno na svoji povezavi.

 

V pričakovanju vaših del vam želimo veliko kulturnega ustvarjanja.

 

Mojmir Klovar,
ravnatelj

Skip to content