V sredo, 25. septembra 2019, bomo obiskali Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, si ogledali njihove laboratorije in prisluhnili zanimivim predavanjem, ki potekajo v okviru 25. Slovenskega festivala znanosti. Ekskurzija je celodnevna in vključuje nadomeščanje pouka za 3. januar 2020.

Potek strokovne ekskurzije:

Termin: sreda, 25. 9. 2019

Odhod:

  • iz Celja 8.30 izpred ŠCC
  • Iz Ljubljane 14.05 izpred FKKT (predviden povratek v Celje do 15.20)

 Malica: Dijaki si predhodno naročijo 6. menu − lunch paket za s seboj in ga zjutraj prevzamejo.

               Pomalicajo lahko pred odhodom ali pa v avli fakultete pred začetkom predavanj.

Prevoz:

  • 1. avtobus: K2a in 15 dijakov K3a in spremljevalke: M. D. Čerček, I. Drofenik, V. Pišek
  • 2. avtobus: K4a in 15 dijakov K3a in spremljevalke: A. Ferenc, S. Litera in M. Omerzel
  • 3. avtobus: K1a in spremljevalca: S. Klovar in T. Korošec

Razredni blagajniki zberejo po 8,50 eur na dijaka za prevoz in oddajo denar v tajništvu SŠ KER  najkasneje do torka, 24. 9. 2019.

 

Vsebina:

K1a in K2a  + 4 spremljevalci

 

10.00–10.55: Znanost in zgodbe, dr. Sašo Dolenc, Kvarkadabra, Lj

Povzetek

Ker so zgodbe izjemno učinkovita metoda za osmišljanje in prenašanje informacij med ljudmi, mora tudi znanost svoja spoznanja predstavljati v obliki zgodb. Vendar zgodbe o znanosti nikakor niso le način, kako se znanstvene ideje širijo v javnosti, ampak tudi pripomoček za znanstvenike, da najdejo smisel in motivacijo za svoje raziskovanje. Zgodbe o znanosti niso namenjene samo širši javnosti, ampak služijo tudi samim znanstvenikom, da osmislijo svoje delo. 

V predavanju bomo predstavili nekaj najbolj zanimivih zgodb iz znanosti in na osnovi primerov pojasnili, zakaj so zgodbe izjemno pomembne za znanost, čeprav se sami znanstveniki njihovega vpliva in moči pogosto sploh ne zavedajo.

 

 

11.00–11.55: Evolucija urejanja kemijskih el. v periodni sistem, dr. Edvard Kobal SZF, Lj

Povzetek

Leto 2019 je Mednarodno leto periodnega sistema elementov. Razglasila ga je Organizacija Združenih narodov na predlog UNESCO-a v spomin na pomembno dejanje izpred 150 let. Leta 1869 sta namreč dva mlajša kemika, nemški Lothar Meyer in ruski Dmitri Ivanovič Mendeljejev neodvisno drug od drugega objavila v znanstvenem tisku svoji tabeli/ureditve kemijskih elementov.  V pogovoru bodo udeleženci spoznali kako in zakaj je prišlo do rešitve izjemno pomembnega kemijskega problema.

Predavanje in pogovor z udeleženci.

 

12.00–12.55: Z veseljem biti raziskovalec

Kako je znanost postala moja strast-doc. dr. Dario Križ, Lund University, Švedska, častni konzul Republike Slovenije na Švedskem, in raziskovalec na European Institute of Science AB

Povzetek

The presentation will cover my personal journey as a scientist and engineer from building my first simple photometers in high school to advanced blood analysis equipment based on magnetic inductance and light scattering techniques. I will discuss how interdisciplinary science developed from being a personal passion into enterpreneurship and broader engagement within society. Finally, I will address my experiences and observations of private, corporate and university driven innovations in science and encourage the audience t

Predavanje in pogovor z udeleženci. Zagotovljeno bo predavanje iz angleščine v slovenščino!

 

13.00−13.55: Eksperimentalnica IJS, mag. Tomaž Ogrin, Inštitut Jožef Stefan

Povzetek

Kemijski poskusi so pomemben pripomoček učenja z dejanskim razumevanjem kemijskih vsebin, še zlasti tistih, o katerih je možno na slovenskih osnovnih in srednjih šolah zgolj govoriti. 

Način izvedbe: show 

 

 

K3a in K4a + 4 spremljevalci

 

10.00−10.55: Vpetost znanosti v zmanjševanje družbene neenakosti, prof. dr. Maca Jogan

Povzetek

V zadnjih desetletjih 20. stoletja so se nakopičili rezultati raziskovanj, ki so razkrili moško (središčno) pristranskost v različnih družbenih in humanističnih vedah, kar je omogočilo tudi razkrivanje njihove praktične koristnosti pri ohranjevanju statusa quo (tradicionalne hierarhije med spoloma). V predavanju bom na primeru empiričnega sociološkega raziskovanja predstavila, kako je »aktivna znanost« lahko utrjevalka ali pa razkrojevalka družbene neenakosti spolov.

 

11.00−11.55voden ogled laboratorijev na FKKT:

  1. skupina (20 dijakov K4a) od 11.00 do 11.25
  2. skupina (10 dijakov K4a in 10 dijakov K3a) od 11.30 do 11.55
  3.   skupina (20 dijakov K3a) od 11.30 do 11.55

Vsaka skupina ima 30 minut za malico in proste oglede dogajanja na hodnikih fakultete.

 

12.00−12.55: Pomembna odkritja v medicini in farmaciji, Miha Pate, univ. dipl. kem., Lj

Povzetek

Alkaloidi kot prva zdravila človeštva, njihova sedanja uporaba in tudi zloraba. Medicinske raziskave, odkrivanje novih zdravil in novih metod zdravljenja podaljšuje življenjsko dobo in kvaliteto življenja, zato so zelo zanimivo področje. Odkritje antibiotikov in njihov pomen pri zatiranju bakterijskih okužb. Cepljenje kot način za zatiranje virusnih okužb. Rak je problem sodobne družbe, njegovo diagnosticiranje in zdravljenje pa je vedno bolj pomembno vprašanje. Aktualna področja raziskav se s časom spreminjajo, na njih pa v veliki meri vpliva tehnološki razvoj in pomembna odkritja.

 

13.00−13.55: The road of Dreams and Passion,

Howie Firth, častni doktor Heriot-Watt University, Edinburgh, Škotska, in direktor Orkney International Science Festival, Kirkwall, Škotska, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske v sodelovanju z Društvom slovensko-škotskega prijateljstva.

Povzetek

What road lies ahead for science, and what road for the world, as we move deeper into global crisis? The only way, says Howie Firth, is to look for the road that Kepler and Descartes walked on, and after them Faraday and Maxwell, Schrodinger and Dirac – the road in search of truth and beauty.

Pogovor z udeleženci.  Zagotovljeno bo prevajanje iz angleščine v slovenščino! 

 

Organizatorica ekskurzije: Vesna Pišek

Skip to content