Številne raziskave pri nas in na tujem so pokazale, da so vozniki začetniki, zlasti mladi vozniki med 16. in 24. letom starosti, najpogostejši udeleženci in povzročitelji prometnih nesreč   Njihova ogroženost je dva- do trikrat višja, kot je ogroženost drugih starostnih skupin udeležencev v prometu. Največkrat so vzrok tem nesrečam njihova neizkušenost, prehitra vožnja, vožnja pod vplivom alkohola in drugih drog ter uporaba mobilnih telefonov med vožnjo.

Na Agenciji RS za varnost prometa so zato pripravili niz preventivnih predavanj o vzrokih in posledicah prometnih nesreč.

Dijaki drugega letnika so v četrtek, 9. 1. 2020, prisluhnili  policistu in gasilcu, ki sta specializirana za pomoč na kraju nesreče in se s tem dnevno srečujeta. Svojo pripoved sta podkrepila s pretresljivimi posnetki prometnih nesreč in njihovimi posledicami. Z dijaki je svojo zgodbo delili mlad inženir strojništva, ki se je v času študija poškodoval pri vožnji z motorjem in postal paraplegik – prikovan je na invalidski voziček.

Predstavnica AVP je dijake seznanila s postopki opravljanja vozniškega izpita in priporočila vožnjo s spremljevalcem.

Njihovo izvajanje je na bodoče mlade voznike naredilo močan vtis in upamo, da bo učinkovito prispevalo k večji prometni varnosti naših dijakov.

 

Vesna Pišek

Skip to content