Poročilo s strokovne ekskurzije v Italijo

 

Strokovna ekskurzija v Italijo ni bila le izobraževalno, ampak predvsem zabavno doživetje, ki je dijakom tretjih letnikov elektrotehnike in tehnikom računalništva omogočilo vpogled v tehnološki svet, avtomobilsko zgodovino in lokalno kulturo.

Prvi dan: Obisk tehnološkega podjetja in muzeja Ferrari

V petek zgodaj zjutraj smo se odpravili na dolgo pot. Naša prva postaja je bilo tehnološko podjetje. Tehniki računalništva smo obiskali podjetje Arctur, kjer smo imeli priložnost spoznati najsodobnejše inovacije in tehnologijo v razvoju. Ogledali smo si tretji najmočnejši superračunalnik v Sloveniji, Arctur 2. Poleg tega smo imeli možnost videti svet skozi očala virtualne resničnosti. Ogled prostorov in pogovor z zaposlenimi je bil zanimiv in nas je spodbudil k razmišljanju o prihodnosti tehnologije.

Elektrotehniki pa smo se ustavili pri podjetju Goap, kjer sam nam predstavili svoje izdelke, zakaj so vse jih lahko uporabljamo in kakšne načrte imajo v razvojnem oddelku podjetja za prihodnost. Pokazali so nam tudi kje te izdelke proizvajajo in testirajo njihovo ustreznost. Zanima jih tudi sodelovanje z srednjimi šolami, predvsem z elektrotehniki, zato bomo verjetno z njimi še sodelovali.

Nato smo se odpravili v Maranello, kjer smo obiskali muzej Ferrarija. Tam smo raziskali bogato zgodovino in dediščino znamke Ferrari. Razstavljena vozila in zgodbe o njihovi izdelavi so nas navdušile ter nam ponudile vpogled v evolucijo avtomobilske industrije. Predstavljeni pa so tudi dosežke na tekmovanjih formule 1. Po končanem ogledu smo imeli  še malo časa, da smo si lahko ogledali okolico, ki je bila prav tako polna rdečih dirkalnikov.

Po končanem ogledu smo se odpravili do naše zadnje točke prvega dne. V Ravenni, kjer je bil naš hotel, smo preživeli en zelo zabaven večer, saj smo se odpravili tudi na plažo, kjer smo lahko zaplavali v morju.

 

Drugi dan: Zabaviščni park Mirabilandija

Drugi dan naše ekskurzije smo preživeli v zabaviščnem parku Mirabilandija, kjer smo uživali v različnih atrakcijah. Posebej vznemirljiva je bila vožnja z enim od najvišjih in najhitrejših vlakcev smrti v Evropi, Ispeed, ki doseže hitrost 100 km/h v vsega 2,2 sekundah. To je bila vznemirljiva in zabavna izkušnja, s katero smo zaključili našo dvodnevno avanturo. Čakala nas je samo še dolga vožnja v domovino, kamor smo prispeli v poznih nočnih urah.

 

Miha Žvegler, R3A

Žiga Tič, E3B

Skip to content