V Kulturnem domu Krško je 28. februarja 2023 potekalo tekmovanje Mladi genialci.  V resnično hudi konkurenci med ekipami slovenskih tehniških gimnazij in  srednjih elektrotehniških in strojnih šol iz vse Slovenije je na odru Kulturnega doma v Krškem v napetem finalu ekipa Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo osvojila odlično četrto mesto. Našo ekipo so zastopali dijaki Gojznikar Žiga, Poklič Blaž, Štepec Klemen in kot rezervni član ekipe Mohenski Robi. Mentorja sva bila mag. Boštjan Lilija in Herman Bojan.

S projektom Mladi genialci v Skupini GEN se krepi razumevanje energije ter njene vrednosti za družbo in posameznika. Mlade se tako že vrsto let spodbuja k poglobljenemu proučevanju celovite zgodbe o energiji, trajnostnih in obnovljivih virih, podnebnih spremembah ter jedrski energiji kot temeljnem viru nizkoogljične mešanice prihodnosti. Razumevanje teh vsebin je nujno za sprejemanje dobrih odločitev, kakšna bo naša skupna energetska prihodnost.

Šolske ekipe s po tremi učenci so na tekmovalnem odru navdušile s poznavanjem energetskih tem in mladostno energijo. Po napetih dveh uvodnih predtekmovalnih krogih se je v finalu najbolje izkazala ekipa tehnične gimnazije Šolskega centra Novo mesto, naša ekipa pa je bila v finalu  odlična četrta.

Da gre res za pomembno tekmovanje,  priča tudi  nagovor generalnega  direktorja  družbe GEN energija dr. Dejana Paravana in Gorazda Pfeiferja iz Nuklearne elektrarne Krško, ki sta dejala, da energetika ponuja mnoge priložnosti za razvoj in osebno rast, predvsem pa mladim omogoča, da s svojim delom uresničujejo svoje poslanstvo in pomembno prispevajo k reševanju največjih izzivov prihodnosti.

 

mag. Boštjan Lilija

 

Skip to content