Vabimo vas na predavanje dr. Aleksandre Rožman

KAKO PREPOZNATI STISKO MLADOSTNIKA IN PREPREČITI ČUSTVENE TEŽAVE?

 

Predavanje bo potekalo v torek, 22. 3. 2022, ob 16.30 v živo na Šolskem centru Celje.

Prosimo vas, da se na predavanje prijavite, saj bomo tako lahko zagotovili tudi ustrezen prostor za predavanje. Prosim, da oddaste prijavo na predavanje na tej povezavi: PRIJAVA.

Prijave bomo sprejemali do ponedeljka, 21. 3. 2022. Obveščamo vas, da bo predavanje potekalo v učilnici E14 (4. nadstropje).

 

Obdobje mladostništva prinaša čustvene stiske, ki jih večina najstnikov uspešno razreši. Včasih pa so stiske prevelike, podpora okolice pa premajhna in takrat začnejo mladostniki stiske izražati na škodljive načine, ki imajo največkrat dolgoročne posledice.

Glavni poudarek predavanja temelji na prebujanju sočutja do mladostnikov v stiski in na spodbudi staršev k pravočasnemu in ustreznemu reagiranju. Predavateljica bo osvetlila teme:

  • stiske, nevarne za zdrav razvoj najstnikov;
  • kateri najstniki so še posebej ranljivi za razvoj čustvenih težav, kot so: motnje hranjenja, obsesivno – kompulzivna vedenja, sanjarjenje in zatekanje v fantazijski svet, tesnobna in depresivna razpoloženja, fobije, pretirane težnje po perfekcionizmu in uspehu, zanemarjanje šolskih obveznosti, težave v odnosih z vrstniki, izoliranje, škodljivo igranje računalniških igric, občasno omamljanje z alkoholom in drogami;
  • varovalna funkcija mladostnikovega odnosa s staršem;
  • prepoznavanje zametkov težav in pomoč otroku v začetni fazi razvoja škodljivih vedenj;
  • kako lahko starši še samostojno pomagajo otroku, ko opazijo zaskrbljujoče spremembe;
  • učinkoviti pristopi strokovne pomoči;
  • vloga starša v procesu otrokovega okrevanja.

 

Predavateljica prihaja iz Inštituta PSIHOLOGIJA ZAŠČITITI OTROKA za psihoterapijo, raziskovanje in izobraževanje. Dodatne informacije o tem so dosegljive na www.psihologijazascititiotroka.si.

 

Predavanje bo trajalo do 18.00. Predavateljica pa bo do 18.30 na voljo tudi za individualna vprašanja.

 

Ravnateljica:

dr. Anita Laznik

Skip to content