V času od 17. 3. 2024 do 22. 3. 2024 smo gostili goste iz pobratenega mesta Singen iz Nemčije. V okviru  kulturnih izmenjav, ki se odvijajo od leta 1996, so nas tokrat obiskali dijaki iz HGS Singen, ki so jih spremljali učitelji Norbert Sättele, Mark Cybis in dr. Gabi Glaser Wuttke. V tem tednu so se družili z dijaki iz 2. letnika, programa kemijski tehnik. Goste je v ponedeljek sprejel in v županovem imenu  pozdravil direktor občinske, g. Gregor Deleja.

V šoli so se spoznali z dijaki iz K2a razreda. Po ogledu šole so se pod vodstvom profesorice Darje Povše in ravnateljice dr. Anite Laznik ogledali znamenitosti v Celju in se peš odpravili na ogled Starega gradu.

 

 

V torek, 19. 3., so si gostje ogledali Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo RS in Jamo Pekel. V popoldanskem času pa so obiskali Pokrajinski muzej Celje in si ogledali razstavo Grofje Celjski.

V sredo so se skupaj z gostujočimi dijaki odpravili na ogled farmacevtskega podjetja Krka, d.d., v Novem mestu, kjer so si ogledali najsodobnejši proizvodnji obrat zdravil.

Slika 2: iz Krke (Aleksandra, Sebastian)

Pot so nadaljevali proti Ljubljani, kjer so imeli tudi voden ogled glavnega mesta. Na voljo so imeli tudi nekaj časa, da so se bolje spoznali. Še vreme jim je bilo tisti dan zelo naklonjeno. V Celje so se vrnili še močneje povezani in polni lepih spominov.

V četrtek, 21. 3.,  so v šolskih laboratorijih sodelovali z dijaki iz 4. letnika, kjer so si izdelali kremo za roke, parfum, balzam za ustnice in se zabavali ob izvajanju zanimivih kemijskih poskusov. Na koncu pa so se posladkali z najboljšim sladoledom, ki ga lahko naredijo le kemiki s tekočim dušikom.

Kulturno izmenjavo so zaključili s športnimi igrami v telovadnici, ki jim je sledila pogostitev v šolski jedilnici. V znamenju jubilejne, že desete izmenjave kemijskih tehnikov, je goste pričakala tudi torta presenečenja. Ob koncu smo jih obdarili s potico in dodali recept za njeno izdelavo.

 

Po zaključnih govorih in zahvalah, je sledilo tudi povabilo s strani partnerske šole iz Singna, kar smo z veseljem sprejeli. Gostom smo zaželeli varno pot domov in za prihodnje leto potrdili naš obisk.

 

Organizator kulturne izmenjave: Sebastian Klovar

Skip to content