V torek, 21. 3. 2023 smo za starše naših dijakov pripravili predavanje z naslovom »Na kakšen način mladostniku postaviti zdrave meje«. Predavala je zakonska in družinska terapevtka Urška Mikolič. Predavateljica je razložila vzroke za nenavadne čustvene spremembe mladostnikov, poudarila pomen jeze, postavljanja zdravih mej in razloge zanje ter osvetlila vlogo staršev in njihovo razumevanje samih sebe. Tema predavanja je bila zanimiva in za starše zelo aktualna. Starši poročajo, da so dobili nekaj praktičnih napotkov in si tudi v prihodnje želijo več podobnih predavanj.

Mnenja staršev:

Predavanje je bilo zelo zanimivo, ponazorjeno na praktičnih primerih. Predavateljica me je zelo pozitivno presenetila. Takoj si je pridobila zaupanje poslušalcev, saj smo jo pričeli spraševati za mnenje o naših lastnih problemov z najstniki.

Predavanje “Kako postaviti meje” je bilo bolj predavanje, da smo razumeli, kako se v tej dobi odzivajo mladostnikovi možgani in veliko na temo “čustev” (kar je ZELO dobrodošlo, da vemo) in je vse skupaj “uvod” do odgovorov, kako postaviti meje, o čemer pa bi verjetno lahko govorili še veliko več časa. Predavanje je bilo super (super predavateljica, konkretni in aktualni primeri, …) in bi lahko bilo daljše (cca 2h). Nekako so tisti, ki so morali iti na govorilne ure nakazali, da se mora predavanje zaključiti, čeprav bi lahko še poslušali. Zanimivo je bilo na koncu “vprašanja in odgovori”, kjer se res lahko najdeš v konkretnih primerih. Predlog za v bodoče: če je v napovedniku, da predavanje traja 1 h, naj bo res 1h. A pri takšnih predavanjih si želimo, da bi bila daljša. Tisti, ki imamo željo predavanje slišati, bomo prišli tudi za 1,5 h ali 2h, tudi, če za tem nimamo govorilnih ur. Podpiram takšna strokovna predavanja. Hvala za organizacijo. Lep pozdrav

 

Urška Koštomaj, svetovalna delavka

Skip to content