V četrtek, 12. 9. 2019, smo dijaki K2a oddelka v zgodnjih jutranjih urah odšli na dvodnevno strokovno ekskurzijo v rudnik soli Hallein in Salzburg. Najprej smo se odpravili na pot proti Halleinu – mestu soli. Tam smo se z avtobusom povzpeli do Halleinskega rudnika soli, ki so ga odkrili Kelti in začeli pridobivati sol že kar pred 7000 leti.

Ob vstopu v rudnik smo dobili rudarske obleke, v katere smo se oblekli, in se z rudarskim vozom odpeljali pod površje v solni rudnik. Nekaj časa smo sledili rovom peš, nato pa smo se po lesenih drčah spustili še do podzemnega slanega jezera, ki je širok kar 70 m in se preko njega zapeljali z ladjico. Po celovitem sprehodu skozi rudnik nas je zopet pričakal voz, s katerim smo se popeljali na površje.

Z avtobusom smo se nato odpravili proti Salzburškemu letališču, kjer smo si ogledali zelo znani Red-bullov Hangar 7, ki je ob pogledu podoben školjki in daje občutek neskončnosti neba. Tako fantje kot dekleta smo bili navdušeni nad dirkalnimi formulami, letali ter helikopterji in motorji. Po ogledu smo odšli do mestnega središča, kjer je bil naš hostel, se namestili, si vzeli nekaj časa za druženje in nato nadaljevali ogled po mestu. Sprehodili smo se do starega mestnega jedra, kjer smo si lahko ogledali Mozartovo rojstno hišo ter se nato z moderno vzpenjačo popeljali do mestne trdnjave imenovane Hohensalzburg, ki je ena najbolj prepoznavnih znamenitosti mesta.

Dan smo zaključili z nekaj prostega časa in sprehodom do našega prenočišča. Drugi dan smo po zajtrku odšli do 6-nadstropnega muzeja Haus der Natur, v katerem je akvarij z zelo pestro izbiro rib vseh vrst, oddelek z dinozavri, oddelek s solarnim sistemom in hiša eksperimentov, kjer smo se poigravali s fizikalnimi zakoni, lahko pa smo si ogledali tudi kemijske eksperimente, ki so bili za nas zelo zanimivi in poučni. Po ogledu muzeja nas je za sprostitev pričakala vožnja z ladjico po reki Salzach, ki nam je ponudila ogled mesta še z druge perspektive. Naše dvodnevno potovanje smo zaključili z ogledom dvorca salzburških knezoškofov Hellbrunn. Sprehodili smo se skozi dvorec, ki je bil namenjen kot poletna rezidenca enega od salzburških knezov. Navdušil pa nas je tudi grajski park z vodnimi igrami oziroma »Wassespiele«, ki ga ne moreš zapustiti najbolj ravnodušen, saj si lahko premočen od glave do pet. Tako smo zaključili strokovno ekskurzijo, ki bi jo še ponovili in vam predlagamo obisk, ne samo Salzburga, temveč tudi rudnika Hallein.

Utrinki:

[ngg src=”galleries” ids=”112″ display=”basic_thumbnail”]

David Kuhar, K2a

Skip to content