K3A na mednarodni izmenjavi v Italiji

V nedeljo, 8. 4. 2018, smo se dijaki K3a v zgodnjih urah odpeljali novemu znanju naproti. Odšli smo na enotedensko strokovno izobraževanje v Italijo, in sicer na srednjo šolo I.I.S. Largo Brodolini, ki se nahaja v Pomeziji, tj. mesto v bližini Rima.

Po dvanajstih urah vožnje smo zelo utrujeni in polni pričakovanj končno prispeli v hotel, v katerem smo doživeli veliko zanimivih dogodivščin.

V ponedeljek se je večina naših aktivnosti odvijala na tamkajšnji srednji šoli. Najprej smo se predstavili, nato smo si izžrebali skupine, s katerimi smo se kasneje pomerili v znanju kemije in spretnostih v laboratoriju. Po končanih t. i. kemijskih aktivnostih smo se odpravili v nakupovalno središče Euroma2, v katerem smo preživeli še preostanek dneva.

V torek smo si naprej ogledali muzej Lavinium, nato nas je pričakal prijeten sprejem v mestni hiši. Tam smo prejeli zelo lepo darilo, ki nas bo vedno spominjalo na Pomezijo. Po sprejemu smo odšli na kosilo v Old Wild West, kjer smo se še bolj spoprijateljili s tamkajšnjimi dijaki. Po kosilu smo se najprej odpravili v pivovarno, v kateri so nam razkazali proizvodnjo piva. Ker pa nam je med predstavitvijo pivovarne direktor povedal, da radi eksperimentirajo z novimi okusi, smo imeli priložnost poskusiti tudi njihovo »čokoladno« pivo. Za tem je sledil ogled jezera Albano in razgledne točke Castelgandolfo.

V sredo so nas domačini popeljali skozi zgodovino Italije in nam razkazali Rim ter Vatikan. Tam smo si ogledali veliko kulturnih znamenitosti, med katerimi so tudi Kolosej, fontana Trevi, Rimski trg, Panteon, Španske stopnice, Piazza del Popol in Trg svetega Petra.

V četrtek nas je najprej čakal ogled farmacevtskega podjetja Alfasigma, nato pa smo se   pomerili še v nogometu. Tekma je bila zelo izenačena in polna preobratov, a na koncu so z majhno razliko na žalost slavili Italijani. Po končani tekmi nas je čakalo še zadnje druženje, v katerem smo neizmerno uživali.

V petek, 13. 4. 2018, smo se zjutraj poslovili in odpravili nazaj proti Celju, bogatejši z izkušnjami in znanjem.

Nekaj utrinkov:

Tjaša Likeb, K3A

Nazaj