Ogled glasbeno-gledališke predstave za vse generacije TESLA

V torek, 13. 11. 2018, smo si dijaki naše šole in ostalih šol ŠCC (ljubitelji koncertov klasične glasbe) v Narodnem domu v Celju ogledali glasbeno-gledališko predstavo z naslovom Tesla.

Avtor koncepta, glasbe in izvedbe je slovenski harmonikar, skladatelj in fizik Janez Dovč. Skupna točka obeh svetov, glasbe in fizike, kot tudi vrste izumov Nikole Tesle, je resonanca, fizikalni pojav, ki je osnova vseh glasbenih instrumentov ter je ključen tudi pri sobivanju človeka s sočlovekom in naravo.

Namen spektakla pa ni zgolj zgodovinski pregled življenja enega najvplivnejših znanstvenikov – Nikole Tesle, ampak predvsem predaja njegovega sporočila našim zanamcem, ki jim polaga na srce, naj sodelujejo pri gradnji Novega sveta, ki »ne bo svet zatiranih in ponižanih, temveč svobodnih ljudi in narodov, enakovrednih v dostojanstvu in spoštovanju sočloveka«.

To je bila natanko petdeseta predstava, ki si je zaslužila prižig svečke v stilu predstave, zato je izvajalec na koncu namesto svečke na svojstven način prižgal žarnico.

                                                          Janez Dovč in laserska harfa

Ob koncu predstave je sledila predstavitev nenavadnih glasbil, med katerimi lahko najdemo tako eksotične kot malone futuristične instrumente, kot so Teslova tuljava, laserska harfa, teremin, različni sintetizatorji zvoka in nenazadnje gost robot  (avtor jih je izumljal kar nekaj časa in jih naredil sam). Morda je bila prav zaradi tega nenavadna predstava še bolj fascinantna in poučna. Komaj čakamo naslednjih priložnosti, saj je bilo »iskrivo, ganljivo in udarno v vseh pogledih«.

Mentorica ljubiteljev koncertov klasične glasbe: Metka Jagodič Pogačar

Nazaj