OGLED PODJETJA KRKA, d. d.

V preteklem tednu, od 14. do 19. oktobra 2018,  je na SŠ KER potekala mednarodna izmenjava kemikov, v okviru katere smo se dijaki K3A, K4A in gostujoči dijaki iz Singna ter Pomezie odpravili na ogled enega od vodilnih generičnih farmacevtskih podjetij – Krka, d. d.

Tam smo najprej izvedeli nekaj o  zgodovini podjetja, glavnih dejavnostih in »položaju« v svetu, nato pa so nam natančno predstavili tudi njihovo največjo naložbo v zgodovini –  Notol 2, obrat za proizvodnjo trdnih oblik zdravil. To je naložba v vrednosti 200 milijonov EUR, ki Krki zagotavlja nove zmogljivosti s pomočjo vertikalno integriranega poslovnega modela, s katerim obvladujemo celoten proces od razvoja do proizvodnje surovin in končnih izdelkov. Novi obrat, v katerem je proizvodnja stekla februarja 2015, omogoča proizvodnjo 4,5 milijarde tablet in kapsul na leto. Njegova prednost je visoka stopnja avtomatizacije in računalniške podpore. Obrat poteka v štirih zgradbah, ki imajo skupno površino 55.000 m2 in so z mostovi povezane z obratom za proizvodnjo in skladiščem končnih izdelkov, katerega gradnja je trajala dobri dve leti in pol.

Po koncu predstavitve smo se odpravili proti Sevnici, kjer smo se v Gostilni Vrtovšek do sitega najedli. Da smo pokurili zaužite kalorije, smo se odpravili še na ogled sevniškega gradu, nato pa odrinili proti domu. Po poti smo se povezovali z Nemci ob petju naših in njihovih pesmi, ki smo se jih morali naučiti za četrtkovo tekmovanje.

Sara Vehovar, K3a

Nazaj