Obvestilo za dijake četrtih letnikov

OBVESTILO ZA DIJAKE ZAKLJUČNIH LETNIKOV:

Dijakom, ki nameravajo po končani srednji šoli nadaljevati izobraževanje na visokošolskih in univerzitetnih študijskih programih, priporočamo, da upoštevajo navodila:

 

 • v kratkem, najkasneje pa do 1. februarja 2016 bo na spletnih straneh visokošolske prijavno informacijske službe objavljen razpis za vpis v študijskem letu 2016/2017;
 • prijava za vpis na dodiplomski študij za študijsko leto 2016/17 bo potekala preko portala eVŠ (informacijski sistem visokega šolstva RS) med 5. februarjem in 4. marcem 2016;
 • oddaja prijave bo elektronska in sicer na dva možna načina:
 1. s kvalificiranim digitalnim potrdilom (e-podpis) ali
 2. z uporabniškim imenom in geslom;
 • za oba načina potrebujete svoj elektronski naslov, na katerega boste dobili tudi obvestilo o oddani prijavi;
 • ker digitalno potrdilo bistveno olajša postopek prijave, priporočamo, da se odločite za 1. način.

 

1.način: z digitalnim potrdilom (potrebno je urediti čim prej)

Digitalno potrdilo je računalniški zapis, ki vsebuje podatke o imetniku (ime, e-naslov, enolična številka,…) in  njegov javni ključ, poleg tega pa še podatke o overitelju oz. izdajatelju digitalnega potrdila ter obdobje veljavnosti digitalnega potrdila. Zapis je digitalno podpisan z zasebnim ključem izdajatelja potrdila, da se ga ne da ponarediti. 

Digitalna potrdila so sestavni del tehnoloških rešitev, ki nudijo dve osnovni možnosti za zasebnost v elektronskem poslovanju in komuniciranju: 
• šifriranje podatkov, ki zagotavlja zaupnost, in 
• digitalni podpis, ki predstavlja sodobno alternativo klasičnemu podpisu, zagotavlja pa:

 • identiteto imetnika digitalnega potrdila
 • nezatajljivost lastništva poslanih e-podatkov, in
 • celovitost (integriteto) sporočila, kar pomeni, da samo dela podatkov ni mogoče spremeniti ali drugače popraviti brez (vednosti) podpisnika.

V Sloveniji deluje več izdajateljev digitalnih potrdil, med njimi je tudi SIGEN-CA – izdajatelj na Ministrstvu za javno upravo. 
Na njihovi spletni strani je več navodil o pridobitvi spletnega digitalnega potrdila:

http://e-uprava.gov.si/storitve/pridobiVlogo.esju?id=93

Navodila za pridobitev digitalnih potrdil drugih izdajateljev, ki so vpisani v Register overiteljev v Republiki Sloveniji, so na njihovih spletnih straneh:

 

Z Upravno enoto Celje smo se dogovorili, da bodo lahko dijaki ŠC Celje, ki še nimajo digitalnega potrdila, oddali zahtevek zanj na šoli.

Navodilo:

 • na povezavi http://www.sigen-ca.si/obrazci-fo.php najdete obrazec, ki ga je potrebno računalniško izpolniti in iztiskati;
 • ob oddaji izpolnjenega obrazca morate imeti s seboj veljaven osebni dokument;
 • v četrtek, 21. 1. 2016 boste izpolnjeni obrazec v pričo uradne osebe iz Upravne enote Celje podpisali in oddali v učilnici A03 po razporedu:
 1. ura:

8.35 – 8.40

K4a

8.40 – 8.45

R4b

 1. ura:

9.00 – 9.05

R4a

9.05 – 9.10

E4a

9.10 – 9.15

E4b

 

Dijaki, ki že imajo digitalno potrdilo katerega koli izdajatelja, bodo pri prijavi za vpis na študij uporabili le tega.

 

2.način: z uporabniškim imenom in geslom

Dijaki, ki se boste odločili za ta način prijave za vpis, boste to uredili takrat, ko bo čas za prijave (druga polovica februarja do zaključka prijav v začetku marca) po izidu Razpisa za vpis in informativnih dnevih.

Oddaja prijave za vpis po tej poti zahteva uporabniško ime in geslo, ki ju ustvarite ob vstopu v prijavo z registracijo: http://portal.evs.gov.si/prijava/vhod.htm

Razlika med 1. in 2. načinom prijave je v tem, da pri 1. načinu velja vaš elektronski podpis, pri 2. načinu, pa morate prijavo po tem, ko ste jo oddali po elektronski pošti, še natisniti, jo podpisati in poslati po fizični pošti na naslov pristojne visokošolske prijavno informacijske službe.

 

Svetovalna delavka

Vesna Pišek

Nazaj