Obvestilo za vse dijake: obvezne izbirne vsebine

Obvezne izbirne vsebine – abonma oz. delavnice/predavanja

V okviru obveznih izbirnih vsebin bomo v času izvajanja filmskega in gledališkega abonmaja v dveh terminih po 3 šolske ure  izvedli tudi različne delavnice oz. predavanja. Prve delavnice se bodo izvedle v sredo, 27. 2. 2019.

Zaradi objektivnih razlogov smo zamenjali nabor delavnic za 1. in 2. izvedbo. V tem terminu greste na spodaj navedene delavnice dijaki, ki ste jih izbrali kot 2. delavnico. Če ste pozabili, kam ste se prijavili, lahko preverite pri svojem razredniku ali v kabinetu D07 pri Aniti Laznik.

Vse aktivnosti se bodo pričele ob 11.30.

Ta dan gredo dijaki naslednjih oddelkov: E1B, E2C, E3C, E4A, K1A, K2A, R1B, R2A, R4A, R4B na malico ob 10.50. Ostali oddelki imajo malico po urniku.

Predavanja oz. delavnice se bodo izvajale v naslednjih učilnicah:

Naslov delavnice

Izvajalec

Učilnica

Arduino

Matej Kališek

A28

Čajanka

Irena Drofenik

A32

Delavnica »6 klobukov razmišljanja«

Marjeta Koštomaj Gašperšič

E07

Odkrivanje lepot Anambaških otokov v Indoneziji

Klavdija Špur Jereb

E13

Pasti interneta

Matic Holobar

E14

Poezija na Instagramu

Tjaša Verdev

D08

Potopisno predavanje s potovanja po Šrilanki

mag. Andreja Tkalec

D15

Zdrava prehrana in gibanje

mag. Jernej Jančič

D02a

 

Dijaki triletnega programa imajo naslednje delavnice:

  • Prva polovica oddelka E3C (do 14. na seznamu) ima delavnico z naslovom Pametne inštalacije v učilnici E04. Delavnico bo izvedel M. Drame.
  • Druga polovica oddelka E3C (od 15. na seznamu) ima delavnico z naslovom Koračni motor  v učilnici AE03. Delavnico bo izvedel D. Herodež.
  • Prva polovica E1C (do 15. na seznamu) in 6 dijakov oddelka E2C imajo delavnico z naslovom Kriptovalute v učilnici BE05. Delavnico bo izvedel B. Lubej.
  • Druga polovica E1C (od 16. na seznamu) ima delavnico z naslovom PLK-krmilniki v učilnici E05. Delavnico bo izvedel D. Zupanc.
  • Preostalih 11 dijakov oddelka E2C ima delavnico z naslovom Izdelava tiskanih vezij in 3D-tiskalnik v učilnici AE02. Delavnico bo izvedel J. Holobar.

Delavnice bodo trajale 3 šolske ure.

  

Gledališki abonma

 Dijaki, ki imajo gledališki abonma, gredo v gledališče sami in se ob 11.20 pred vhodom v gledališče javijo spremljevalcem. Dijaki si bodo ogledali komedijo Ljudomrznik.

Predstava se bo začela ob 11.30. Predčasno odhajanje ni dovoljeno.

 Spremljevalci:

 E2A, E2C, E4A: dr. Tanja Jelenko

K3A, K4A: Sebastian Klovar

R2B, R4A, R4B: Dušan Fugina

R3A: Helena Klepej Viher

R1A, R3B: Valentina Hrastnik

 

Mentorica gledališkega abonmaja: Valentina Hrastnik

 

Filmski abonma

Dijaki, ki imajo filmski abonma, gredo v kino Metropol sami in se ob 11.20 pred vhodom v kino javijo spremljevalcem. Dijaki si bodo ogledali film Lepi fant. 

Predstava se bo začela ob 11.30. Predčasno odhajanje ni dovoljeno.

Spremljevalci:

E2A: Rosana Breznik, Marjan Mlinar

E2B: Bojan Šuster

E3A: Stane Ravnak

E3B: mag. Boštjan Lilija

E4B: Gregor Kramer, Metod Trunkl

K1A: Mojca Drofenik Čerček

K2A: Martina Omerzel

K3A: dr. Anita Laznik

R2A: Borut Slemenšek, Gorazd Breznik

R2B: Bojan Herman, Andrej Grilc

R3B: Meta Selič Turnšek

R4A: mag. Boštjan Resinovič

R4B: Sara Kokotec, Vojko Podkrajšek

 

Mentorica filmskega abonmaja: Meta Selič Turnšek

 

Uspešno opravljene interesne dejavnosti so pogoj za nadaljevanje v višji letnik.

 

Obvestilo pripravila Anita Laznik.

                                                                                                          Ravnatelj SŠ KER:

                                                                                                          Mojmir Klovar

 

 

 

Nekaj informacij o komediji LJUDOMRZNIK (VIR: http://www.slg-ce.si/domov/ostalo/seznam-iger/ljudomrznik)

 

Jean-Baptiste Poquelin (1622–1673), bolj znan kot Molière, je bil igralec in dramatik, čigar komedije s svojim žlahtnim, poglobljenim in kritičnim humorjem nikomur ne prizanašajo in sodijo v sam vrh klasične komediografije. Za gledališče je začel pisati, ko je v Lyonu kot vodja gledališke skupine srečal italijanske igralce in se navdušil nad njihovim načinom igranja. Za svojo gledališko skupino je pisal komedije, ki so bile popolna novost v tedanjem gledališkem Parizu. V njih je prepletal kulturo vladajoče aristokracije z ljudskimi elementi. S temami, ki jih je smešil, je razburjal cerkev, druge igralske družine, kritike in sodobnike.
Ljudomrznik je nastal leta 1666 in takoj doživel velik uspeh. Glavni junak Alcest je tip pravičnika, ki ne trpi moralnih napak okolja, v katerem živi, zato jih ostro kritizira in vsakomur v obraz pove vse, kar mu gre. Čeprav mu prijatelj Filint priporoča prizanesljivost in uvidevnost do ljudi, ki ga obdajajo, ga Alcest ne posluša. Zaljubljen je v spogledljivo Celimeno, ki koketira z mnogimi. S tem tudi sam postane žrtev značilnega klasicističnega nasprotja med razumom in čustvom. Tragikomedija nima srečnega konca, junak se mora umakniti iz družbe v samoto, s tem je tudi konec njegove moralne vloge.
Josip Vidmar takole analizira »avtoportretne« vzporednice med Molièrovim in Alcestovim položajem: »V Ljudomrzniku gre za izpoved o najtežjem času avtorjevega življenja, o Molièrovih najbolj grenkih in najbolj skritih mislih o ljubezni, prijateljstvu, o ljudeh in vrednosti sveta. Njegov zdravi in zdravilni smeh je tu samo še bled, bolesten refleks ustnic, ki se trudijo smejati. Boj za smeh je v Ljudomrzniku pretresljiv. To je boj zoper poslednji obup. Če se Molière ljudomrzniku ne bi vsaj skušal smejati, bi se moral zlomiti.«

 

 

Nekaj informacij o filmu Lepi fant (VIR: http://www.kinometropol.org/index.php?id=868)

 

Zvrst: drama

Leto: 2018

Država: ZDA

David je skrben in predan oče, ki se v nekem trenutku zave, da je njegov nekdaj tako perspektivni sin Nic, s katerim sta bila nekoč močno povezana, zabredel v drogo. Pripravljen je žrtvovati vse, da bi sina rešil iz krempljev odvisnosti. Medtem ko se David spopada z Nicovimi lažmi, prelomljenimi obljubami in bližnjimi srečanji s smrtjo, nas film spomni, kdo je bil Nic nekoč – prisrčen, pozoren, čudovito ustvarjalen fant, ki je imel vse možnosti, da razvije svojo nadarjenost in odraste v izjemno osebo. 

Trpka, a ljubezni in upanja polna drama o ljubeči družini in njenem dolgoletnem boju s sinovo odvisnostjo, posneta po dveh knjigah: spominih očeta in spominih sina.

 Festivali in nagrade:

Hollywoodski filmski nagradi za preboj v režiji in za stransko moško vlogo. Palm Springs (nagrada spotlight za igro Timothéeja Chalameta). Chicago (nagrada za izvirnost in inovativnost). Nominacija za zlati globus za najboljšo moško stransko vlogo. Nominacija za nagrado BAFTA za najboljšo moško stransko vlogo. Toronto. San Sebastián.

 

 

Nazaj