PRIREDITEV OB DNEVU PISMENOSTI NA PONIKVI

Na Ponikvi je v soboto, 8. 9. 2018, potekala prireditev ob svetovnem dnevu pismenosti. Prireditev je pripravila Celjska podružnica Bralnega društva Slovenije v sodelovanju s Srednjo šolo za kemijo, elektrotehniko in računalništvo Šolskega centra Celje, Osnovno šolo Blaža Kocena Ponikva in Turističnim olepševalnim društvom Ponikva.

Organizatorjem prireditve je uspelo oblikovati pester program z zanimivimi gosti na treh lokacijah. Srečanje se je začelo na Slomškovi domačiji z uvodnim nagovorom predsednice Celjske podružnice Bralnega društva Slovenije dr. Tanje Jelenko, ki je izpostavila vodilno misel srečanja »Ljubite svoj rod, spoštujte svoj jezik«. Srečanje na Slomu se je nadaljevalo s predavanjem Slomškova skrb za omiko, moralo in zdravje dr. Andreja Studena. Dr. Studen je orisal razmere Slomškovega časa na Slovenskem in  z dovršenim nastopom navdušil obiskovalce. Sledil je nastop dijakov Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo Šolskega centra Celje, ki so spregovorili o tem, kako berejo današnji najstniki, pripadniki t. i. digitalne generacije bralcev. O različnih bralcih in različnih strategijah promocije branja je spregovorila višja bibliotekarka Brina Zabukovnik Jerič, ki je predstavila bralne projekte Osrednje knjižnice Velenje. Za njo je nastopil predsednik Turističnega olepševalnega društva Ponikva Zlatko Zevnik, njegova predstavitev tematskih poti Ponikve je bila uvod v pohod od Slomškove domačije do cerkve svetega Martina. Obiskovalci so se na pot odpravili pod vtisom izvrstnega nastopa mladih glasbenikov, skupine Šansonet.

Cerkev je obiskovalcem srečanja predstavil župnik, mag. Alojz Kačičnik, srečanje se je nadaljevalo z nastopom dr. Karla Gržana. Pater Gržan je v navdihujočem nastopu izpostavil pomembnost zbliževanja Slovencev; osrednja primera njegovega govora  – harmonija, ki nastane, ko ubrano zazveni več glasov  –  je bila uvertura v  nadaljnje dogajanje: v  nastop organistke Petre Bračko in vokalne skupine Amantes. Srečanje v cerkvi svetega Martina je zaokrožila otvoritev razstave likovnih del slikarja, kiparja in grafika Gorana J. Horvata; kustodinja Darja Povše je v predstavitvi orisala avtorjev opus in njegova tokrat razstavljena dela. Ta izhajajo iz različnih ciklov, a jih je postavitev v preddverju cerkve povezala v čudovito harmonijo. Udeleženci prireditve so se po ogledu razstave odpravili še v Osnovno šolo Blaža Kocena na Ponikvi, tam so jim učenci predstavili kulturno dediščino Ponikve; v duhu praznika – svetovnega dneva pismenosti – pa so se v svojem nastopu posvetili še eni temi – branju. V zadnjem nastopu sta se zlili poezija in glasba v enovito celoto, Evo Kovač je v interpretaciji njenih pesmi spremljal kitarist Uroš Eferl z avtorsko glasbo.

Prireditev na Ponikvi je lepo povezala slovensko besedo, izvirno misel in umetnost.

Utrinki s prireditve:

 

dr. Tanja Jelenko

Nazaj